Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Андрій Примак Тема: Спортивне життя

ТЕЧЕ РІЧКА НЕВЕЛИЧКА . . .

Річки, озера, джерела... Все живе тягнеться до них. Згадуються хвилюючі слова О. Довженка про рідну річку. З яким теплом говорив письменник про її ласкаву і животворну воду, про її береги і людей, що живуть тут. Дякував їй за багатство, що дала його серцю, за те, що добрим і людяним   робила  його.

Щасливі ті, хто має в душі таку річку, яка несе в своїх берегах любов і ласку, чуйність і доброту, тепло  людських  сердець. З малих років прагнемо ми знати все про свою річку: де бере початок, куди вона   впадає?

Взнати, звідки бере початок річка Тризна вирішила група учнів Біловізької середньої школи. 23 кілометри пройшли юні дослідники, поки нарешті прийшли    до витоку.

На своєму шляху річка долає чотири пороги. Територія, з якої вона збирає воду, становить 82 квадратних кілометри. Тризна є правою притокою річки Ствиги. Раніше річкою сплавляли ліс, тут працював млин. Нині більша частина ріки закута у береги меліоративного каналу.    За межами села, вище по течії, раніше були великі і багнисті болота. Серед них було Хомичівське озеро, в якому ловили сомів, щук, в'юнів. Неподалік школи, в старому руслі,  була знайдена затоплена колишня татарська гармата. Видно вона впала в річку під час переправи через неї татар.

До місця ночівлі туристи прийшли пізно. Швидко поставили намети, приготували вечерю. Повечерявши, вирішили піти до річки, звідки чувся шум води. Перед нашими очима відкрилося рідкісне для нашої місцевості явище — поліський водопад.

Поліські водопади недовговічні, їх можна назвати мандруючими тому, що виступ, з якого падає вода, поступово розмивається. Красиві водопади весною, коли тане сніг. Таких водопадів  на  Тризні  27. Слідів постійного водотоку немає, і можна зробити висновок, що річка Тризна бере свій початок з болота в  урочищі   Ігорів.

А. ПРИМАК, вчитель біології Біло­візької середньої шко­ли.

 

21 січня 2012


1


  Закрити  
  Закрити